Istorija pica

Ići dole

Istorija pica

Počalji  Monarh taj Pet Okt 29, 2010 4:15 pm

Whisk(e)y

Žito je odigralo glavnu ulogu , kada je u pitanju ovo piće , a naravno, sve se dogodilo jednog kasnog popodneva u škotskoj davne 1494. godine. Kasniji rasplet svi znamo…

Johnnie Walker Red Label Whisky

John Walker je rođen 1805. godine u Kilmarnock-u (Škotska). Zasluge za svetsku slavu ovog pića dugujemo njegovom unuku George Paterson Walker-u koji je lansirao ime Johnnie Walker Red Label 1909. godine. 120 miliona flaša se proda u svetu godišnje. 4 flaše Johnnie-a se popije svake sekunde širom planete!

Jack Daniel’s Whiskey

1866 . godine, Jack Daniel je napravio svoj karakterističanu i svetski poznatu aromu. Od 1895. god. se koristi isti dizajn flaše i crno-bele etikete na flaši! I dan danas, svaka kap Jack-a se proizyvodi i puni u Lynchburg-u (Tennessee, USA)

Vodka

Vodka je važan deo ruske kulture. Proizvodila se i pre nego što je reč vodka ušla u opštu upotrebu . Iako je opisivana mnogim imenima, reč vodka je deminativ od reči voda, što na ruskom znači vodica. Priče ukazuju da se pravi još od XV veka...

Bakardi

Još davne 1829. godine , Don Facundo Bacardi Masso je emigrirao iz Španije na Kubu i tamo razvio proizvodnju bakardi ruma. Dan as, Bacardi prodaje preko 30 miliona flaša godišnje…

Bailey’s

Nastao 1974. godine. Svakog minuta, širom planete, popije se preko 2260 čaša Baileys'a...

Jagermeister

Jagermeister je sacinjen od cak 128 lekovitih travčica... Uglavnom se servira kao digestiv ili liquer. Zanimljiv je za razne vrste koktela i u kombinaciji sa kafom...

Gin

Priča se da je prvi džin smućkan davne 1650. godine u Holandiji. Dr. Sylvuis idejni tvorac , imao je nameru da od njega napravi lek za bubrežne bolesnike, ne sluteći kakva je svetla budućnost ovog pića ........

Martini

Rođen 1860. god. Zanimljivo je da se prvo zvao “Martinez”, a tek posle je promenio naziv u “Martini”.

Pelinkovac

U njemu je sjedinjeno 27 vrsta ekstrata lekovitih biljaka , a pelin mu daje poseban ukus i aromu!!!

Pivo

Kinezi su pravili pivo zvano “kui” pre više od 5.000 godina. Još za vreme starih Sumera pivo je bilo najpopularnije piće! Najstariji dokaz o proizvodnji piva dolazi iz Mesopotamije , gde je 4000 godina stara glinena ploča ukazuje da je spravljanje piva bila poštovana profesija , i da su čuveni poznavaoci te veštine bile žene!

Jedna od prvih pivara u Evropi je Beck`s. Osnovana je još 1553. godine.

Čaj /camellia sinensis/

Kako bi svet izgledao bez čaja?

Kao i mnoge stvari, čaj je otkriven potpuno slučajno, još 2.800 p.n.e ! Veliki kineski car Shen Nung je kuvao vodu u velikom kazanu, kad je sa obližnjeg žbuna napadalo par listova... Pre no što je uspeo da ih skloni, oni su prokuvali i još jedno revolucionarno otkića je pred nama!!! U evropu je došao davne 1610.god. Legenda kaže da su neke zemlje večnog orjenta , koristile presovane listiće čaja kao novac.

Čokolada

Čokolada potice iz basena Amazona. Kulture starih Asteka i Maja prve su otkrile vrednost stabljike kakaoa . Rec čokolada potice od Maja – „xocoatl”, a znaci – „gorka voda”. Rec „cocoa” potiče od Asteka. Meksička reč „čokolada” je dobijena kombinacijom ove dve reči: „coco” = pena i „atl” = voda. To je zato što se čokolada vekovima koristila kao piće!

Topla čokolada

Čokolada je zahvaljujući španskom osvajaču Cortezu , došla u evropu oko 1500. godine, a kakao 1528. god. Originalan recept za toplu čokoladu sastojao se od mešavine ploda cacao-a, vode, vina i papričice! Naravno, špancima nije dugo trebalo da se dosete da smesu zagreju i zaslade, i tako sastave nešto što se i danas pijucka u dugim zimskim noćima!!!

Kafa

1.000 . god: Malo pleme u Etiopiji po imanu Galla, otkrilo je da kada se jedu plodovi kafe, mogli su da ne spavaju po dva-tri dana!

1.100 god: Arapski trgovci dovode kafu na svoju teritoriju i počinju gajenje kafe. Počeli su da kuvaju plodove kafe i tako prave piće zvano "qahwa" (značenje – protiv sna!)

1.453. god kafa je predstavljena Otomanskom Carstvu u Konstantinopolju. Prva prodavnica kafe na svetu je Kiva Han, otvorena još 1475. god.

1.600. god kafa dolazi u Evropu, naravno pomoću italijanskih trgovaca!

1.645. god. se otvara prva kafeterija u Italiji.

1.652. god. se otvara prva kafeterija u Londonu.

1.672 god. se otvara prva kafeterija u Parizu.

1.675. god. Posle opsade Beča i poraza Turaka, austrijanci pronalaze velike količine crnog praha u dzakovima i tvrde da zahvaljujući njima, danas postoji kafa u Evropi!

1.721 god. se otvara prva kafeterija u Berlinu.

1.727 . god. Brazil počinje sa proizvodnjom kafe...

1.907 . god. Brazil postaje glavni snabdevač kafe u svetu sa 97% udela na svetskom tržištu!

1.920 . god. Prohibicija u USA. Prodaja kafe enormno raste!

1.946 . god. U Italiji, Achilles Gaggia pravi svoju prvu espresso mašinu…

1.971 . god. Starbucks otvara svoju prvu kafeteriju u Seattle-u.

1.979 . god. Mr. Cappuccino ulazi u posao!

Coca - Cola

Coca - Cola je rođena u Atlanti (USA) , davne 1886. godine. Izumeo je dr. Dr. John Stith Pemberton, farmaceut, koji je podario svetu najpoznatiji ukus ikada! Kao zanimljivost izdvajamo da se diet cola (Coca-cola light) prvi put pojavila 1959. godine…

Kornet - sladoled u kornetu

Prvi je serviran čak davne 1904. godine , na sajmu prehrane u St.Luisu (USA) kada je ponestalo posuda za sladoled i tamo neki čika Hamli se doseti i urola sladoled u palačinku - i kornet je rođen!!! Čika Hamli - hvala !!!

Yo-yo

Yo-yo je najstarija igračka na svetu! Čak su je i stari Rimljani koristili i to u metalnom i drvenom obliku. Reč »yo-yo« , potiče iz tagalog jezika /filipini/, a znači »vratiti se«.

Shocked
avatar
Monarh

Broj poruka : 9
Datum upisa : 24.03.2010
Godina : 34
Lokacija : kragujevac

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Nazad na vrh


 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu